05 mei 2020

Held 5: Evenwicht

Bureau Slinge bestaat 10 jaar. Deze mijlpaal kunnen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. We vieren het 10-jarig jubileum in 2020 met een serie blogs waarin we 10 helden van Bureau Slinge in de schijnwerpers zetten.
Het idee voor deze reeks is ontstaan toen ik voor een coachtraject de vraag kreeg om de naam van mijn held op te schrijven.
Wat een moeilijke vraag… Ik ken bekende mensen die ik bewonder om hun kennis, moed of oprechtheid. Maar zijn dat dan ook mijn helden? Zijn dat de mensen waaraan ik wekelijks denk en die een voorbeeld voor mij zijn? Eigenlijk niet. Welke mensen geven mij dan wel de kracht en energie om door te gaan met wat ik wil bereiken, zowel privé als in mijn werk? Dat zijn mensen die ik dagelijks tegenkom. Die mij met een opmerking, een gebaar of een actie laten zien hoe je op een mooie en liefdevolle manier in het leven kunt staan. Deze alledaagse helden wil ik dit jaar graag voor het voetlicht brengen.

Held 5: Evenwicht

Je hoort het heel vaak: zorg ervoor dat je werk en privé gescheiden houdt. Het word je op het hart gedrukt: hecht je niet te veel aan je cliënten of je leerlingen. Neem het niet mee naar huis, houd afstand. Een goed advies, want 24-7 bereikbaar zijn, is niet goed voor je eigen lijf en leden. En thuis niet denken aan je werk is natuurlijk heel gezond. Toch ben ik er van overtuigd dat er een mooie tussenweg is.

Op school en thuis

Zo ken ik een onderwijsassistent van een ZMLK-school die ik met enige regelmaat spreek. Ze begeleidt een leerling en ik kom op school om haar te coachen. Ze kent de jongen niet alleen van school. Buiten schooltijd komt de leerling regelmatig bij haar thuis om het gezin even op adem te laten komen. Beiden genieten van die momenten.

Een prachtige brug

Het is algemeen bekend dat het niet voor ieder kind met een verstandelijke beperking vanzelfsprekend is om datgene wat het kind in de ene situatie leert ook in een andere situatie te gebruiken. Soms is daar hulp bij nodig. Elke keer als de leerling bij de onderwijsassistent komt, zet ze iets in wat de jongen op school heeft geleerd. De woorden van Leespraat, een vaardigheid bij het koken, etc. Aangezien ze op beide plekken is, is ze een prachtige brug tussen de schoolse omgeving en die andere momenten. Volgens mij heeft ze een mooi evenwicht gevonden tussen werk en privé. Met als gevolg een goed en heel bruikbaar resultaat.

Delen: