maart 2020
30 mrt 2020

10 Jaar Bureau Slinge

10 Jaar Bureau Slinge

Bureau Slinge bestaat 10 jaar. Deze mijlpaal kunnen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. We vieren het 10-jarig jubileum in 2020 met een serie blogs waarin we 10 helden van Bureau Slinge in de schijnwerpers zetten.

Het idee voor deze reeks is ontstaan toen ik voor een coachtraject de vraag kreeg om de naam van mijn held op te schrijven.
Wat een moeilijke vraag… Ik ken bekende mensen die ik bewonder om hun kennis, moed of oprechtheid. Maar zijn dat dan ook mijn helden? Zijn dat de mensen waaraan ik wekelijks denk en die een voorbeeld voor mij zijn? Eigenlijk niet. Welke mensen geven mij dan wel de kracht en energie om door te gaan met wat ik wil bereiken, zowel privé als in mijn werk? Dat zijn mensen die ik dagelijks tegenkom. Die mij met een opmerking, een gebaar of een actie laten zien hoe je op een mooie en liefdevolle manier in het leven kunt staan. Deze alledaagse helden wil ik dit jaar graag voor het voetlicht brengen.

Brussen, de echte helden

Eerlijk gezegd stond de blog voor maart al klaar om te worden gepubliceerd. Door de coronacrisis ben ik toch van gedachten veranderd. Het was even zoeken, want er zijn nu zoveel helden, maar ik wil graag de brussen een plekje in de schijnwerpers geven. En dan specifiek broers en zussen van een kind met een beperking.

Systeem valt uiteen

Alle kinderen zijn thuis. Geen school, geen opvang, geen dagbesteding. Op de kalender staat door alle afspraken een streep. Het systeem van regelmaat valt uiteen. Deze klap komt extra hard aan bij alle kinderen met een beperking die juist zoveel baat hebben bij een omgeving die voor hen te begrijpen is. En dat is nu even weg. Veel ouders zoeken daarom naar mogelijkheden om hun kind met een bijzondere behoefte duidelijkheid, rust en begeleiding te bieden. Ik weet dat het zeker niet altijd eenvoudig is. Voor de ouders, maar evenmin voor de brussen, de broers en zussen.

Een onzichtbare rol

Deze jonge mantelzorgers zijn gewend om te gaan met hun broer of zus met een speciale begeleidingsvraag. Vaak spelen brussen zelfs een belangrijke rol in het leven van hun broer of zus. Ze weten hoe ze samen kunnen spelen, wanneer ze even geen aandacht moeten vragen en hoe ze ondersteuning kunnen bieden. Een taak in het gezin die vaak onzichtbaar is, maar veel vraagt van kinderen.

Wennen aan de situatie

En nu zitten ook deze gezinnen samen thuis. Ruimte om even uit de situatie te stappen, is er bijna niet. Het zorgen voor en de zorg om de broer of zus wordt groter. En het is onduidelijk wanneer het allemaal voorbij is. Geen eenvoudige taak als je weet dat ieder kind nu sowieso enigszins van slag is en tijd nodig heeft om te moeten wennen aan de nieuwe tijdelijke situatie.

Ik heb bewondering voor al deze jonge mantelzorgers. Voor mij zijn deze kinderen onzichtbare helden die meer zorg op zich nemen dan dat menig mens voor mogelijk houdt!

Delen: