02 mrt 2021

Tegen alle verwachtingen in

Tegen alle verwachtingen in

 

Annemarie was 17 jaar, gediagnostiseerd met een bipolaire stoornis. Ze had een paar zware jaren achter de rug. De behandelaars die bij haar betrokken waren, gaven aan dat ze de rest van haar leven gebonden was aan dagbesteding. Studie, werk, eigen huishouden, dat waren zaken die ze maar beter kon vergeten. Dat zou nooit gaan lukken. Maar het liep anders…

De eerste keer dat ik Annemarie ontmoette, zag ik haar strijdlust. Ze legde zich niet bij de conclusie van haar behandelaars neer. Sterker nog, ze wilde weer beginnen aan een studie. Ik ontdekte al snel dat Annemarie veel kwaliteiten had die ze kon inzetten en uitbouwen voor het verwezenlijken van haar toekomstdroom.

Een paar voorbeelden: Haar nauwkeurigheid zette ze in bij het begrijpen en maken van studieopdrachten. Haar lol in de Nederlandse taal zette ze in voor het steeds begrijpelijker verwoorden van haar gedachten en tijdens gesprekken met vrienden of instanties. Haar gevoel voor plannen en ordenen zette ze in bij het organiseren van haar studie en het voorkomen van een overvolle agenda. En tijdens haar huidige werk plant ze nu zonder problemen meerdere opdrachten. En het was vooral haar doorzettingsvermogen dat ervoor zorgde dat ze, ondanks de tegenslagen die er ook zeker waren, steeds weer verder ging.

Nu, ruim 10 jaar verder, heeft Annemarie haar studie afgerond, woont ze op zichzelf en heeft een baan. Samen zijn we een proces aangegaan waarvan we niet wisten waar het uit zou komen, hebben we elke stap gevierd, ons niet laten ontmoedigen door een tegenslag en zijn we vooral blijven geloven in de kwaliteiten en mogelijkheden van Annemarie. Want die heeft ze volop!

Een medewerker van de gemeente vatte het mooi samen: ‘Iets wat rapporteur bijgebleven is, is dat Saskia aangaf dat ze nu ruim 10 jaar betrokken is bij Annemarie. Destijds heeft de GGZ-instelling aangegeven dat voor Annemarie het hoogst haalbare een dagbestedingsplek zou worden. Inmiddels heeft Annemarie zich ontwikkeld tot een zelfstandige jonge vrouw die zich aan het richten is op de arbeidsmarkt en een eigen huishouden runt. Erg mooi om te zien hoe Annemarie zich heeft ontwikkeld en de destijds gestelde conclusie van GGZ-instelling ontkracht heeft.’

Mooier kan ik het niet verwoorden. Annemarie heeft mijn overtuiging bevestigd dat elk kind, ieder mens, zich kan ontwikkelen.

Meer weten?

Herken je jouw kind in dit verhaal? Geloof je dat hij of zij tot meer in staat is? Wellicht kan ik ondersteunen. Stuur me een mailtje: saskia@bureauslinge.nl. Dan neem ik contact met je op en bespreken we je vraag.

Delen: