16 aug 2021

Nieuw schooljaar. Nieuwe kansen!

Nieuw schooljaar. Nieuwe kansen!

 

De zomervakantie is bijna voorbij. Langzamerhand moet de jeugd eraan geloven. Er komt weer leven in de scholen, de ochtendrituelen worden opgepakt, de boeken gaan weer open. De start van een nieuw schooljaar. Hoe gaat jouw kind van start?

Elk nieuw schooljaar kenmerkt zich door enerzijds leuke verwachtingen en anderzijds de druk van presteren. Zowel voor leerlingen als voor ouders. Zowel in het basisonderwijs als ook in het voortgezet onderwijs. Gelukkig ervaren de meeste leerlingen de leuke spanning: hoe is de nieuwe leerkracht? Hoe zal het gaan met de nieuwe kinderen in mijn klas? Nieuwe vakken en misschien wel een hele nieuwe school. De verwachtingen zijn goed, ‘ik ga ‘t wel redden’.

Maar we kennen ook allemaal de kinderen die met lood in de schoenen beginnen aan het nieuwe schooljaar. De leerlingen die met de hakken over de sloot gingen. De ouders die van school te horen hebben gekregen dat hun kind alleen over mag als de ouders gelijk in het nieuwe schooljaar begeleiding zoeken. De gezinnen waar aan het einde van het schooljaar strijd was over inzet en motivatie. En de kinderen die niet binnen ons schoolsysteem passen en ook de start van dit schooljaar thuiszitten.

En dit jaar hebben we er iets extra’s bij. Na anderhalf jaar corona horen de leerlingen overal dat er een leerachterstand is. De druk wordt opgevoerd. Ouders hebben het gevoel dat ze hun kinderen beter moeten ondersteunen. Leerkrachten voelen zich overbelast door alle extra verwachtingen die er zijn. En de jeugd? Ik vermoed dat die het ook niet meer weten. Een raar jaar van online les achter de rug en nu te horen krijgen dat het niet goed gaat. Dat alles bevordert een rustige start niet.

En met al deze verschillende situaties in mijn achterhoofd ben ik deze blog gaan schrijven. Uiteraard ontvang ik in mijn praktijk graag de kinderen die even het zetje nodig hebben om goed aan het nieuwe schooljaar te starten. En ga ik graag in gesprek met ouders die met een buitenstaander willen overleggen hoe ze het contact met school kunnen aanpakken. Ik heb tijd voor het kind dat wiskunde bij wil werken of echt even een paar keer aan de slag wil met de spelling van werkwoorden. En ik wil zeker energie steken in de kinderen die thuiszitten en op zoek zijn naar gevoel van zelfwaardering en vertrouwen in hun eigen kunnen.

Maar ik gun het vooral alle leerlingen, leerkrachten en ouders om openminded en vol vertrouwen aan dit nieuwe schooljaar te beginnen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Heb vertrouwen in elkaar en blijf met elkaar in gesprek. Dan ben ik ervan overtuigd dat heel veel leerlingen, in basis- en voortgezet onderwijs, vooral weer een heerlijk jaar krijgen. Geniet van het nieuwe schooljaar!

Saskia

0641467299, saskia@bureauslinge.nl

Delen: